[亲情家庭] 超生也要生个儿子吗?

地上的沙子 发表于 2014-7-18 16:11:15 | 显示全部楼层
大家问心个句,有几多个人在未生之前唔系话生仔生女都一样,但当真是生佐个女时就肯定无生到个仔甘开心(当然唔系话生女唔开心),特别是只能生一胎噶夫妻。生完之后,生到仔噶就会同人地讲“其实生女仲好啦,生到个仔以后仲要帮佢买屋、结婚,如果以后无本事可能仲要帮佢养埋个仔添啊(当然绝对系晒命同讲风凉话,因为佢个系仔,点讲都无所谓)。”;如果生到个女仔又会讲“其实仔女都一样啦,依家又先可以生一个,都当系宝甘养,以后大佐听话孝顺就得啦,到时仲多佐半个仔添啊(其实内心真是好想生噶系仔,既然生佐系女都无办法,只好甘讲)。”
    依家年轻一代需要仍然会有重男轻女噶思想,只是口唔讲出来,都话男女都无所谓,但是有一样也我觉得年轻一代思想进步佐,就是即使系生到女都一样会宠爱有加,将自己最好噶俾自己噶仔女。

MAH 发表于 2014-7-18 17:37:12 | 显示全部楼层
再过个三五百年吧,情况会好很多

好好先生 发表于 2014-7-19 08:38:41 | 显示全部楼层
只要系自己的骨肉,真的,男孩女孩都一样!

huang020 发表于 2014-7-20 22:59:27 | 显示全部楼层
落后!![s:92]

ael920 发表于 2014-7-21 15:39:30 | 显示全部楼层
生男生女有咪所谓,听话就得啦。

颖儿 发表于 2014-7-22 14:06:01 | 显示全部楼层
地上的沙子 发表于 2014-7-18 16:11
大家问心个句,有几多个人在未生之前唔系话生仔生女都一样,但当真是生佐个女时就肯定无生到个仔甘开心(当 ...

讲得够贴切[s:81]

购物车丫丫 发表于 2014-7-22 14:42:23 | 显示全部楼层
个个都话唔介意,其实个个都想有仔有女,我地自己作女人噶都系甘霖,男噶自然唔使讲啦

开心2011 发表于 2014-7-22 15:55:42 | 显示全部楼层

Human 发表于 2014-7-23 00:44:39 | 显示全部楼层
太平村,,同村的!!

失魂鱼 发表于 2014-7-23 08:23:58 | 显示全部楼层
封建思想,我觉得顺其自然。男女都好。但老一辈的人都是要有个男孙。

发表回复