想结婚?准备好10万吧

刘丹慧 发表于 2012-6-1 21:50:02 | 显示全部楼层
穷小子 发表于 2012-6-1 21:41
~~~我都是农村的,我去年也摆过酒而且礼金18000,我才用了50000左右,其实酒席方面红包可以收回,就是亏礼金 ...

我系将装修计咗入去,包括家具!单单系酒席应该同你差唔多

a19871128 发表于 2012-6-1 22:30:19 | 显示全部楼层
惟① 发表于 2012-5-31 21:17
差唔多吖

灶头=橱柜+煤气炉=6000

a19871128 发表于 2012-6-1 22:34:19 | 显示全部楼层
511330 发表于 2012-5-31 21:45
如果搞到要抢才有的话就根本可以不买那么贵的东西,穷人有穷人的办事方式:

灶头2000就真系就灶头了,只能烧柴了,宜家做石头最便都成千1米

小哥哥 发表于 2012-6-1 22:35:16 | 显示全部楼层
刘丹慧 发表于 2012-5-31 21:24
你不知道,农村水压很低的,用煤气的热水器根本打不着,只能买电的。衣柜叫人做随便都要700块一个平方。灶 ...

[s:83]楼主你完全计算错了,电热水器,一家人一般40-50升就得了,家下大概1000以下.衣柜我朋友岩结婚好大个1500,灶头我旧年打左,上边层300蚊一方,下边仲便。至于D你买家私根本同结婚成本无关,甘系计唔清既。至于你摆酒既钱或者唔会亏本。至于拍摄根本唔洗1500,电视42寸都唔洗5000(加下电视便佐超多)等等,你未搞清楚。至于礼金方面10000蚊又少佐D。。沙发5000可以真皮(非人工皮)了。。。。XXXX。。。。。[s:119]

a19871128 发表于 2012-6-1 22:35:22 | 显示全部楼层
511330 发表于 2012-5-31 21:45
如果搞到要抢才有的话就根本可以不买那么贵的东西,穷人有穷人的办事方式:

宜家边个结婚先摆10围酒架,不如唔摆

a19871128 发表于 2012-6-1 22:49:10 | 显示全部楼层
刘丹慧 发表于 2012-6-1 09:53
咁叫贵价嘢?你都真系唔知世道

同意,楼主我都系准备结婚,而且宜家屋企装修紧,同病相连,得闲就交流下,我刚刚做了厨房,850一米算便既啦,我影左婚纱相了,自由角度3200全包,戒指2只7克几,差唔多3000,酒席100围5万系酒楼真系好困难的,我系朱村人,我堂姐上个月结婚,系朱村永豪摆酒,唔计酒水560一围

a19871128 发表于 2012-6-1 22:51:00 | 显示全部楼层
刘丹慧 发表于 2012-6-1 09:59
超感谢,拍摄那里可能真的要你帮忙了

拍摄有便有贵,400都有得拍,不过要睇下咩野质量,如果手头宽裕既话,选贵既好

a19871128 发表于 2012-6-1 22:52:19 | 显示全部楼层
无聊玩玩 发表于 2012-6-1 10:07
楼主很多都算得比较多,或者楼主对生活追求的质量比较高吧!

其实唔算高,真系基本配置来的

a19871128 发表于 2012-6-1 22:53:09 | 显示全部楼层
无聊玩玩 发表于 2012-6-1 10:10
其他我不知道,灶头包人工,包石头600一米,如果你不做们的话!!算你厨房3米,2000都可以搞掂啦!

要睇你用咩野石头,宜家一般都系做印度红

a19871128 发表于 2012-6-1 22:56:14 | 显示全部楼层
刘丹慧 发表于 2012-6-1 12:05
我都唔想咁多,不过无办法喇,农村习俗。街坊利是唔多噶

同意,而且好多时候街坊1家人去成围台,先包50元都有,请街坊系亏本生意,不过无办法

发表回复