[情感公告] 怀念我的(白鬼)女老师~~~

小白不知道了 发表于 2016-12-20 18:12:43 | 显示全部楼层 |阅读模式
       话说当年我地只不过系读初二嘅小朋友,岩升上初二,新班主任,钟声响起上课噶信号,每个学生都期待睇下自己个班主任系点!!

班主任入来之后,第一印象就系“皮肤白,干净,不高” 性陈~~ 俾人噶感觉好好,和善,,

但相处落来,觉得距好鬼严格,好凶,闻风丧胆,见到就想兜路走,所以班D衰仔就帮班主任起个花名(白鬼!)    有次我班同学打架,比学校捉住,处分,然后白鬼开骂,果阵岩好准备落大雨,黑天黑地,又大风,想关窗,叼!白鬼放紧大招,你敢动??找屎!! 唔知边个饮空噶汽水铁罐俾风吹倒,个汽水罐一直俾风吹到到处滚,好响! 加上班主任放大招中,果种情形简直腥风血雨!!

有次我调皮叫开要剪头发,我无剪,我话唔记得剪,果阵比距捉翻办公室,我以为距会闹我一餐饱,点知距话我几句就算,讲一D道理啊,学校规矩啊,然后写张请假条俾我出去剪头发,剪完翻来~~ 呢一次我感觉不可思议。其他时间一样好严格,见有手机,没收!有D咩可以玩噶野,见到,没收!加叫家长!

老师虽然严格,但好多时候都系为我地着想,又讲好多道理俾我地听,教我地做人!!

直到有一日,距讲野好奇怪,讲咩以后要生性啊果D野!  没收果D野全部俾翻我地! 差不多每个人都点名讲果位同学噶缺点,话距以后唔好再咩咩啦,生性D!  仲话我以后记得剪头发啊!  其实果阵我已经有不详噶预感!我相信我地班同学仔都feel到.

到第二日,白鬼无来,换开个代班主任,,距发比我地每人一个礼盒!每个礼盒都有写同学噶名字!  里面系一块心形朱古力! 当时全班同学感觉莫名其妙,都感觉莫名噶伤感! 代班主任话我地原班主任病了,要到广州大医院接受治疗,呢D系老师比你地噶礼物!!咩病就无讲,班女同学听到就已经忍唔住扒系度,肯定系度哭!我D眼泪都系眼里面朗下朗下咁,好伤心。 同时都祝福老师早日康复!!

过一段时间我地已经收到消息老师已经病逝!个个同学仔都好难过,有D女仔坐埋一齐哭,我地男就沉默寡言!我D眼泪又系眼里面朗下朗下~~~~~时间越来越快,班主任已经换成另一个女的,这个班主任令人讨厌,会打人,说话狠毒,我真的好挂住我噶(白鬼)班主任!  然后一日我有剪头发噶,但唔合格,距就捉我翻办公室,刮左我一吧!然后强行用剪刀张我所有刘海剪光,加上恶毒噶话句,令我想起(白鬼),教导我那些日子。。搞到我当场哭左~~

我真系好挂住你啊,陈老师! 如今出来社会,你还一直在我心中~~

全部回复25 显示全部楼层
hybcyq168 发表于 2016-12-20 19:42:23 | 显示全部楼层
[s:91]

jshf 发表于 2016-12-20 19:59:18 | 显示全部楼层

水瓶座 发表于 2016-12-21 10:09:09 | 显示全部楼层
[s:106]

不作死就不会死 发表于 2016-12-21 15:26:25 | 显示全部楼层
[s:98]

大老粗 发表于 2016-12-29 02:54:24 | 显示全部楼层
老师打学生是绝对不行的,无论出于什么心情,都不是打学生的籍口。
以德以理服人才是个好老师。

醉音浅浅 发表于 2016-12-29 08:19:36 | 显示全部楼层
请不要侮辱人民教师

飘然 发表于 2016-12-29 10:27:44 | 显示全部楼层
[s:98]

hybcyq168 发表于 2016-12-29 10:49:52 | 显示全部楼层

annie瑛 发表于 2016-12-29 16:34:00 | 显示全部楼层
[s:91]一日为师,终身为师[s:91]

发表回复