[社会人生] 真系觉得好无助

邓太太 发表于 2016-12-4 21:27:40 来自手机 | 显示全部楼层 |阅读模式
请容许我系度写下心里话

请容许我系度写下心里话

我宜家系一间公司做接待员,就系每日斟茶递水洗烟灰缸抹台招呼客人,相信好多人都知道,服务呢个行业必须遵守噶,就系五可以得失客人,距闹你又好,刁难你都好,摆面色比你体都好,唯一要做噶就系忍。

前几日,有个女客户过来,距仲带住两个朋友,因为客人一来到我地就要问距要饮咩嘢,呢个女噶,我对距真系好无语,距问我有咩饮,但当我向距介绍噶时候,距就同人讲嘢,我知道我五应该打断人地讲嘢。

所以我等距地讲完先再去问距,后来距未同人讲嘢了,但就一边食嘢,一边用个侧面对住我,跟住又五出声,前前后后我问左四五次,距直情就当我透明,换左系平时,我肯定五会忍,连最起码噶尊重都五似。

我见过好多客人,问距饮咩,一系就撇起块面,一系就当毛听到,调头就走,我五知系五系因为我五够大声定距故意甘样,有滴客人,我问距地饮咩啊,距地话五要,等我同事去问距,距就话要咩咩。

我可五可以认为就系因为我五靓女,距地先会甘?

你地体来可能觉得毛咩,但比我噶创伤真系好大,有时整到我都毛晒信心再去招呼客人了,有时候真系好想逃避,好想扮体五到,等我同事去问,但有时真系不得不硬住头皮去问距地。

其实我有种见到同我相仿年龄噶男女有噶恐惧,恐惧咩啊,我惊距地笑我,话我点点点,我不得不承认,好多时候我余光都可以体到,有滴客人好中意望住我,我完全五知道我做错左咩?

定系有人系背后讲我是非?

我生得又五靓女,又系人一个,点解系都要用奇怪噶眼神望住我?

有一件事我真系好惊,因为曾经有人威胁过我,果阵时我玩紧qq,跟住有个男噶距话可五可以加个好友,我果阵时五想加男性。

距就开始威胁我,距就五知边度稳出我滴相,同我讲,甘串?信五信我放你噶相上去,话你系妓女,讲难听滴就系 我想讲我五系,我肯定五会去接触滴甘噶工作,呢件事比我噶阴影真系好大。

本身其实我呢个人毛咩坏心思,读小学初中成日都比人虾,就系因为我好虾我自卑,但我真系五想过呢种生活了,我过够了,五通五靓女就注定要比人虾咩?

所以从职中开始,我成个人变晒,我变得好癫,当然,我系系熟人面前我先会好癫,五熟噶人距地只会当你白痴,有人问我,可吾可以斯文滴?

五好意思,我五系好似部分女仔甘,又斯文又靓女又识打扮讲话又Q跟住又识撒娇,以前我好中意笑,系发自内心果种笑。

但系宜家,吾了,我有时觉得太善良都五系咩好事,之所以太善良人地先一次一次伤害你,直到触碰你既底线。

我有几个玩得好好噶姐妹,距地都好靓,好多时候,我系度霖,我系五系一直都系个陪衬?

每当距地需要我噶时候,我都会尽我能力去陪距,系距地面前,我都系好癫好大大咧咧噶形象,但毛人会知道我内心真正噶感受,有时候真系有种想一死了之,但我放五低我屋企人,放五低系埋一起一年几噶男朋友,放五低我地噶感情,好多时候只能够大哭一场然后振作起来。

可吾可以话我知我应该点样?

真系觉得好辛苦,对一滴真系感到绝望,我从来毛写过甘长噶话,可能你地会觉得,你写系度毛人可以帮到你,其实我都毛其他意思,只系想稳个地方写下自己噶心情。。

真系好无助。。。

全部回复36 显示全部楼层
增城兰舍硅藻泥 发表于 2016-12-4 21:30:29 | 显示全部楼层
[s:82]

wx_PB4l7bB1 发表于 2016-12-4 21:38:42 | 显示全部楼层
[s:69]

nssh81idt 发表于 2016-12-4 21:51:21 | 显示全部楼层
你做翻自己就可以!走自己的路,自己觉得舒服就OK!出来工作大胆D!慢慢你就会觉得自然啦!

天然之水 发表于 2016-12-4 21:55:54 | 显示全部楼层
人地点睇你系人地噶事与你无关里的系人的噶事   只系你自己介意你地会点睇你噶     人地点睇你系人地噶事   你在五在乎人地点睇先系你噶事   

你明么

双子兴 发表于 2016-12-4 21:56:31 | 显示全部楼层
做得呢行就是甘咯!
做酒吧滴仲惨咯!
觉得吾好就匀过其他就是咯!
甘委屈自己做米啊!
东家吾打打西家!

胜胜胜 发表于 2016-12-5 01:22:31 | 显示全部楼层
路过的

秋丽 发表于 2016-12-5 08:39:56 来自手机 | 显示全部楼层
路过

小肥肥 发表于 2016-12-5 09:00:25 | 显示全部楼层
3个字,想太多。你太在意别人了,这样你很累的。而且你有爱你的家人和男朋友,还有什么比这更幸福的事吗?[s:122]还去想那么多,闲着没事干啊?

小白不知道了 发表于 2016-12-5 10:07:21 | 显示全部楼层
要练成百毒不侵的心理素质,要记住,人地讲咩都好,反正对我无影响。   我做到啦,你呢?

发表回复