[生活烦恼] 屋企人催婚好烦。。。

hybcyq168 发表于 2014-12-6 09:39:54 | 显示全部楼层
如果你尝试将系呢度讲架野再细心点,温柔点,平静点甘讲翻比你妈听,多点同距沟通下,我相信距会明架。加下点父母都唔是甘朦塞个咯,只要你多点同距地沟通下,甘距地自然就唔会再烦你啦!(或者用转移法,这是我试过最有效的方法之一,每当距地讲到呢个话题,你就借点儿叉开话题,呢个都是一个唔错架方法,你不防试试)

jennifer2162 发表于 2014-12-6 09:45:43 | 显示全部楼层
hybcyq168 发表于 2014-12-6 09:39
如果你尝试将系呢度讲架野再细心点,温柔点,平静点甘讲翻比你妈听,多点同距沟通下,我相信距会明架。加下 ...

今年系第三年催婚啦,我系呢度噶话都有同妈妈讲过噶,因为个个星期六妈妈训前都会来我间房倾心事噶喇,我妈妈系个非常聪明既女人,转移话题已经对妈妈无效啦!!!我们都系单身人士,呢D烦恼其实只有我们先知咯!!呵呵。。

jennifer2162 发表于 2014-12-6 09:46:39 | 显示全部楼层
qian1991 发表于 2014-12-6 09:39
机会系自己创造噶~~哈哈哈~~~

额。。。。。。。唔识咯!!!

一脚牛屎 发表于 2014-12-6 09:51:47 | 显示全部楼层
qian1991 发表于 2014-12-6 09:27
哈哈哈~我表姐28~就来被人催到掉裤~~~
你米一直恩恩恩咁咯...催到你头痛呢~~哈哈

[s:118] 父母噶担心亦不无道理,剩女时代

一脚牛屎 发表于 2014-12-6 09:52:17 | 显示全部楼层
jennifer2162 发表于 2014-12-6 09:37
其实我噶圈子比较细啦,加上我身边噶闺蜜基本都结婚了,点出去朋友聚会窝而且我都系系 ...

[s:59] 沟开个东莞佬囖

一脚牛屎 发表于 2014-12-6 09:52:43 | 显示全部楼层
qian1991 发表于 2014-12-6 09:34
首先条件无放咁高~其次多D出去朋友聚会~话5定有意外收获~~~哈哈哈~~我男神就系咁被我收翻来噶

[s:69] 能矜持点吗

hybcyq168 发表于 2014-12-6 09:54:53 | 显示全部楼层
jennifer2162 发表于 2014-12-6 09:45
今年系第三年催婚啦,我系呢度噶话都有同妈妈讲过噶,因为个个星期六妈妈训前都会来我间房倾心事噶喇,我 ...

虽然距地催你婚,但是做仔女都明架,这是父母对我们的爱的一种表达方式来架,既然明白这是爱,为何不可以用一个正面点架霖法去霖呢件事,用点正面点架思想去回应你妈妈架说话嘞?心怀感激而讲出来架话同不耐烦而讲出来架话,人地听落去都是不一样的,还是那句话,多沟通,什么家庭事都能解决

jennifer2162 发表于 2014-12-6 09:56:11 | 显示全部楼层
一脚牛屎 发表于 2014-12-6 09:52
沟开个东莞佬囖

屋企人希望稳个增城噶,近屋企。。[s:65]

jennifer2162 发表于 2014-12-6 09:57:44 | 显示全部楼层
hybcyq168 发表于 2014-12-6 09:54
虽然距地催你婚,但是做仔女都明架,这是父母对我们的爱的一种表达方式来架,既然明白这是爱,为何不可以 ...

嗯嗯,,好的!今晚尝试下同妈妈在倾倾我噶少女心事,倾倾我既谂法。。打开呢个心结。。Thanks..

qian1991 发表于 2014-12-6 10:05:35 | 显示全部楼层
jennifer2162 发表于 2014-12-6 09:46
额。。。。。。。唔识咯!!!

[s:83]

发表回复