[婚姻生活] 心累~~该放弃吗?

猪咪咪 发表于 2014-8-24 17:30:52 | 显示全部楼层 |阅读模式
同距年龄相差两年,中专毕业就有左BB了,当时都未够年龄登记,但由于当时觉得自己太爱距了肯为距放弃一切付出一切!!家人都曾经多次劝唔好要个BB,但当时都后无听劝告,距当时话系我地个BB一定要要~~我都觉得好开心,觉得距系一个负责既人,就一心同距组织个家庭~~

三年后,我生左一仔一女!!系人眼中我应该好幸福果种~~距哥生左两个仔,年龄同我两个B差唔多。。。老人都系重男轻女的,从来无帮我带过~~距哥两个都系两个老既带大~~!!!我心理唔平衡亦都正常吧!~~我只好将两岁既女女放左翻幼儿园~!~~后来仔仔大左少少我就硬将距比两个老既带,(夜晚都系自己带翻~距哥两个就两个老既全日带埋)每次当我同抱怨下距屋D人太偏心,距都唔理我,唔出声,其实我唔系要距点,只想距安慰下甘都好正常吧!

~~我每日落班就翻屋带小朋友,偶尔都会同同事行下街或者食饭既,(你地觉得正常么?)而距都系照过距既日子,钟意去边就去边,但距从来唔肯带我去,时间耐了我都唔会同距讲跟距去了,日子都系甘过,我有时出下去距就开始话我了,话我垃圾,叫我去死~~我心林为左两个小朋友我要忍下!~~但我甘后生既一个人,无理由叫我无朋友无同事,生活圈子就得家庭既吧!

~~甘既问题一直甘持续落去~~嘈过,沟通过!闹过离婚~~~但依然解决唔到!~本来屋企做D小生意的,距当时要钱周转我就问我妈借左十万!~无几耐自己出来供间屋~~林住自己一家四口住!!应该会无甘多矛盾及了!~但无几耐生意失败··屋企就靠我两千元一个月来维持左将近一年!~仲要个个月供屋四千!~积蓄都用晒了!~~但我落班迟D翻都系叫我去死,叫我以后都无翻~~嘈过,闹过离婚!~但我始终唔舍得两个子女!~后来托人帮距稳工做!~距未打过工!~日日叫辛苦!

~但无办法!~~我觉得我做人都做得失败!~经常比人叫去死!~~一年左右,我辞左原本既工,林住稳过高工资DD既!~我也托人帮距留意下有无好发展既工!~七月份通过人地介绍,距过做第二个地方做野~~开始日日都话要翻来,话辛苦唔识人,开始果几日我不停甘劝距,但后来我都唔知要讲咩了!~一个月后距休息翻来几日,睇到我玩微信玩Q,结果又系度话我呢样果样!~

[s:65] 之前一直都有玩的好无!~~又话我同其他男既点点点!~我话吹下水正常的吧!~结果又叫我去死!~~到依家距翻过去我地都无讲野,其实一直话题都少!~~多数都系我逗距讲野!~~一直以来都系我迁就既比较多!~林住一齐过日子无咩所谓的!~我8点落班,有时食饭食得耐左或者有事迟左翻去,距妈就催命甘叫我翻去带翻两个子女走!

~我同距一起到依家9年了!~距从来未送过一样野比我,(首先讲明我唔系物质既人,哪怕几蚊既野我都无关系)未同我去过一次旅游,结婚后去玩未带过我一次,食饭带过一次,系去做司机的,惊查醉驾!我系我屋企人面前从来唔讲距唔好既地方!~屋企人都觉得距对我好好~~宜家我真系觉得好累了,做生意时贷款过,又欠落一身债~~而且呢D债距老豆都有份,但距就唔肯还!~~距依家话凭咩要距系外面挨~~债唔系距一个人既!~我真系好无耐!~~好想结束甘既生活,但一林起两个仔女我就。。。。[s:62] 有人可以教下我应用点做么

全部回复162 显示全部楼层
一脚牛屎 发表于 2014-8-24 18:00:35 | 显示全部楼层
抢个沙发,虽然未睇完[s:117]

没有信号的天线 发表于 2014-8-24 18:06:44 | 显示全部楼层
日行一善,顶帖和泡妞也算。

天然之水 发表于 2014-8-24 18:13:10 | 显示全部楼层
你的包袱你的顾虑太多了  想信你每日都受到心灵的折磨可能会好崩溃好迷惘

当初错噶决定都过着甘耐啦   一系你就个人离婚   一系就系甘落去但系以后噶路点想信你会古到

人生短短几十年  应该好好对待自己  顾虑得越多  活得越无奈

大个仔 发表于 2014-8-24 18:14:08 | 显示全部楼层
有了小孩,在决定前都要考虑小孩。

797pyr 发表于 2014-8-24 18:17:54 | 显示全部楼层
离婚啦,这样在一起生活只会更堕落!

sunnyhuang 发表于 2014-8-24 18:32:03 | 显示全部楼层
嫁个好男人就算穷都是开心的,嫁个无良心的男人有钱无钱也是个悲剧

641885057 发表于 2014-8-24 18:43:52 | 显示全部楼层
一切都要为小孩!没有小孩真的很支持离婚的,女人的命真的很苦,我指个别.朋友,祝福你啊!

641885057 发表于 2014-8-24 18:45:06 | 显示全部楼层
还有就是想说,不管怎样,女人,一定要有一份属于自己的工作,那怕工资不怎么高!加油!

ayato 发表于 2014-8-24 18:47:33 | 显示全部楼层
甘既男人,只顾自己,仲一起有咪用。虽然说因为两个仔女,不舍得。但是甘既生活,你只会更加辛苦。

发表回复