泰国自由行

pchy宜 发表于 2013-9-10 15:52:31 | 显示全部楼层 |阅读模式

一直想写游记,奈何自己文采唔好,但觉得都是写写,记录一下。。。

2012年11月去的旅行,其实已经过了很久了,但系还是觉得记忆犹新。。一直想去泰国,原本计划好说4个人自由行去的。。日子一直就唔岩,结果4人变成2人,然后我哋2个就系自由行同跟团之中犹豫,结果都是选择咗自由行。。计划好11月去,跟住就不断甘系去网上睇人地咖游记,订好要去咖地方,然后去等亚航咖促销机票。

7月尾的时候终于订好了机票,澳门-清迈,清迈-普吉,普吉-曼谷,曼谷-澳门,4飞加行李票一共1956元。选择澳门来回,系因为澳门比广州飞平。自学左两年噶泰文终于可以派上用场啦。。

11月29号,连续落左好多日雨,结果今日居然冇雨,仲有少少太阳。同朋友约定系汽车站等,坐车去到珠海拱北口岸。。系珠海诳左一阵之后,就过关到澳门,坐威尼斯人咖免费车去到机场。第一次坐飞机心情真系超紧张噶,幻想着各种情况。但系当飞机飞到上空嗰阵,感概真系好靓,然后发现地球真系圆咖,好傻呀。。

天空

天空

飞左两个半钟左右,泰国当地时间晚上7点半到达清迈,机场有免费咖SIM卡派,到7仔充钱就可以用啦。机场到清迈古城区搭taxi一般系120B。千其唔好系机场入面买taxi票,那个贵,我问咗下去清迈古城区噶要250B,坑爹的,我和朋友果断唔搭。出左机场有双条车搭,才30B一个人。同我地一车咖仲有8个从成都来清迈玩咖。10几20分钟之后到达系微博上预定噶民宿,设施一般般,但胜在够平(加上老板系华人),住4晚每人先120RMB。同老板要左份地图之后,我哋就出去稳食咖,由于果日都算系水灯节(虽然五系正日),天空度有好多孔明灯,系塔佩门度有活动搞,可惜我哋人生地不熟,加上系夜晚就冇去。
psb (1).jpg

第二日行程—闲逛
带上地图逛古城区。古城区有好多大大小小噶寺庙,餐店,咖啡店同做马杀鸡咖店。感觉清迈好适合养老,好小清新,好悠
闲自在,文艺青年咖最爱。晚餐去左网上推介咖千人火锅自助餐,199B一个人,地方好大,可以容纳一千人,好多泰国本地人去,有乐队唱歌,蛮不错的。
psb (5).jpg psb (4).jpg

psb (3).jpg
psb (2).jpg
psb (8).jpg

第三日行程—骑大象一日游
系民宿度报左个骑大象、竹筏、漂流、看瀑布同埋一个民族村咖一日游:850B。包来回包食中午饭。
psb (10).jpg
psb (11).jpg
psb (12).jpg
psb (15).jpg
psb (17).jpg
psb (18).jpg
psb (20).jpg

第四日行程—清迈大学、蒲屏皇宫、双龙寺
如果自由行的,一定要系网上看下攻略,减少被骗的机会。系清迈大学搭乘穿梭大学咖免费车咖时候,问咗个学生系边度搭双条专车上素贴山。结果落车咖时候司机问我哋系唔系要去,然后带我们去系大学里面咖双条车司机嗰度,叫我哋同佢倾价钱。双条车司机开价500B两人来回,系双龙寺逗留2个钟。我系攻略度睇过系40B每人来回咖。于是我们就冇搭,行出大学门口问人,就系出大学门口咖左手边就有专车咖啦。去蒲屏皇宫+双龙寺一共80B一个人来回。
psb (22).jpg

蒲屏皇宫
psb (28).jpg
psb (30).jpg
psb (23).jpg
psb (26).jpg
psb (25).jpg

双龙寺
psb (42).jpg
psb (35).jpg
psb (39).jpg
psb (38).jpg
psb (36).jpg
psb (41).jpg

周日夜市
清迈咖周日步行街系颇受本地人同游客青睐咖地方之一,堪称最受欢迎咖夜市。从下午三点到晚上十一点,届时整条街上都挤满贩卖各式商品咖摊位,从山区少数民族噶特色手艺品、各式各样的古董、银制首饰到竹编制品、青瓷、手绘纸伞等包罗万象。即使唔买,都可以试下各种小吃。

开价120B,杀价杀到80B咖花碱,个人觉得应该仲有杀价咖余地。
psb (43).jpg
psb (45).jpg
psb (48).jpg
psb (49).jpg
psb (46).jpg
psb (44).jpg
psb (50).jpg

网络上经常会提到噶,周日夜市咖盲人乐队,唱得真系好好听~~
psb (47).jpg

第五日—租咗两台单车继续游古城
系古城区有好多租单车同摩托车咖服务。租单车只要交1000B押金或者压护照,以50B一日咖价钱就可以租到一台单车。摩托车咖押金唔清楚,租金好似系200B一日。个人不建议租摩托车,毕竟泰国系左钛,唔习惯噶会好容易出意外。

契迪龙寺
psb (51).jpg
psb (58).jpg
psb (55).jpg
psb (53).jpg
psb (57).jpg
psb (56).jpg

应该系女子监狱。好多游客专门过来呢家女子监狱做马杀鸡。听讲呢度咖按摩师都是即将刑满释放或者罪行较轻咖姑娘,监狱会安排他们学习马杀鸡,便于佢们出狱后有一技之长,保证生活。马杀鸡咖收入,监狱会帮佢们保管,出狱后俾翻佢哋,超人性化咖。
psb (60).jpg

古城区周边
psb (66).jpg
psb (67).jpg
psb (65).jpg
psb (61).jpg
psb (62).jpg

芒果糯米饭,喂猫分量咖面,碗够大,配料都OK,就是面超级少
psb (68).jpg
psb (69).jpg

晚上逛咗下系机场附近咖Airport plaza,就搭飞机去普吉。
psb (71).jpg
psb (72).jpg
สวัสดี版麦当劳叔叔
psb (73).jpg

晚上11点几咖机到达普吉,系淘宝度预定咗接机,120RMB一台车,开咗差唔多一个钟,来到咗位于巴东区咖酒店。想赞赞酒店老板,超好人。我哋去到酒店差唔多1点钟,出示咗证件比老板,老板叫我哋先休息,第二日再俾钱。

普吉真系超级超级热同晒呀,行出去唔够两个钟就晒黑好多啦。原本想去Jungceylon的,结果我睇错地图,行咗成日长都未稳到,原来好近咖,点知系我行错咗方向。

系淘宝报咗攀牙湾咖日落半日游,亦都系包来回包一餐噶。中午12点左右司机来到酒店门口等,兜埋其他团友就一齐出发去搭船到攀牙湾。认识咗一个自己一个人来普吉旅游兼考OW潜水证咖北京妹子。感谢挣我们条橡皮艇咖船夫,佢超搞笑,而且很好人,我只鞋跌咗落水,佢帮我稳咗好耐,我叫佢唔好稳啦,佢都坚持稳 ,最后终于都稳到。
psb (79).jpg
psb (81).jpg
psb (80).jpg
psb (78).jpg
psb (76).jpg
psb (75).jpg

晚上要罗去放咖水灯
psb (82).jpg

一路食住海鲜一路睇日落超赞,可惜相机冇电,用手机影咖
psb (83).jpg
psb (84).jpg

普吉咖第二日—皇帝岛一日游
又系系淘宝上报咖,都系包酒店来回包食一餐。早上8点几左右,司机来接,然后集齐人开咗两个钟去到码头,搭咗成半个几仲船去到皇帝岛。坐船头超刺激好玩。皇帝岛好靓,水好清~~亦都认识咗计划同朋友一齐来点知朋友临时要出差西班牙,结果自己一个人系普吉玩噶上海妹子,仲有两队来普吉度蜜月咖夫妇。。
psb (86).jpg
psb (93).jpg
psb (154).jpg
psb (87).jpg

游完水之后就集合坐船去浮潜
psb (92).jpg
psb (91).jpg
psb (90).jpg
psb (89).jpg
psb (88).jpg

系banraya食完午饭之后去酒店咖无边泳池游完水之后就结束咗今日咖行程啦~~~
psb (95).jpg
psb (96).jpg
psb (94).jpg
psb (155).jpg

晚上去Jungceylon,顺便系去咖途中订咗第二日咖minibus去机场,160B一个人。
psb (100).jpg
psb (99).jpg

西瓜雕花,好靓
psb (101).jpg
俾国内平一半咖DQ雪糕
psb (97).jpg
wuli Nadech
psb (98).jpg

因为下午要坐飞机去曼谷,所以呢日就冇米行程,去咗巴东海滩,我以为巴东海滩唔会好靓,去到,真心比我哋果啲靓好多。
psb (103).jpg
psb (104).jpg
psb (105).jpg
psb (106).jpg
psb (107).jpg

飞咗一个钟左右来到曼谷咖廊曼机场,可惜亚航一家唔停素万那普机场啦,廊曼机场好细。出咗机场排队去买Taxi票。大约350B左右去到位于靠近考山路咖酒店。考山路—背包客咖天堂,平价咖住宿,周边旅游景点多。因为觉得会比较吵同乱,所以我哋冇得选择住考山路。住系附近,好近,行5-10分钟就到考山路。不过对于我来讲唔够周日夜市多野卖。
psb (156).jpg

系考山路一间旅社报咗第二日噶安帕瓦水上市场半日有,650泰铢。。同程的有人才报了550B(同一家),亏我仲同佢讲到口水都干都唔肯平,同程果个话同识讲中文果个讲价会平啲,真系晒咗我啲口水呀。
第二日早上行去大皇宫,酒店离大皇宫唔系好远,酒店工作人员话搭53号车可以到。我哋系度等车咖途中,问咗一间餐馆咖老板娘,行去大皇宫远唔远。老板娘好热情,有生意都唔做住,同我哋指路。行咗20分钟左右去到大皇宫,冇买门票入去,门票好似系400B,包玉佛寺、大皇宫、阿南达宫,柚木王宫。听讲一家要500B。只系系外围行咗一圈,看过一篇游记话,唔去可惜去咗后悔,人头踊踊。
psb (116).jpg
psb (115).jpg
psb (113).jpg
psb (112).jpg
psb (110).jpg

中午左右去考山路集合出发去美功铁路市场同安帕瓦水上市场。美功铁路市场,一个系火车轨两边咖市场,每当火车要来果阵,每个档都马上收起棚架,等火车过左之后又再开档。。可惜咖系,火车冇来,卖鱿鱼干咖老板同我哋讲话可能火车晚点啦。难为嗰个外国人仲准备好架餐来影,结果冇来,好失望呢。。
psb (120).jpg
psb (119).jpg

安帕瓦水上市场,晚上睇萤火虫先系重头戏。可是卡片机影唔到效果。啲萤火虫好似LED灯甘布满系树度,船上有人讲话系唔系LED灯来咖,于是船夫就捉咗只比我地睇,真系好靓呀。。。餐厅咖老板系都唱歌,好好听~~~
psb (125).jpg

psb (123).jpg
psb (122).jpg
psb (128).jpg
psb (129).jpg
psb (130).jpg
psb (127).jpg

第二日搭53号车去到唐人街,买咗啲手信。然后就坐Taxi去咗Terminal 21商场(搭taxi的士费250B,后来听人家讲系考山路打表去市区先80-100B)。Terminal 21商场一个好有特色咖主题商场,每一层楼都系唔同国家咖主要城市咖风格。。呢间商场咖厕所成了我们必去观光咖地方~~嘻嘻~~
psb (133).jpg
psb (142).jpg
psb (141).jpg
psb (140).jpg
psb (139).jpg
psb (138).jpg
psb (137).jpg
psb (136).jpg
psb (135).jpg
psb (134).jpg

出Terminal 21门口有BRT搭去暹罗广场,坐到sima站落。冇得行center world、Big C等商场(四面佛好似系系center world门口度)。只系逛咗下Siam Paragon。因为都五知曼谷咖水族馆就系系Siam Paragon。所以冇去到。
psb (157).jpg
psb (144).jpg
psb (158).jpg
psb (145).jpg
psb (146).jpg

晚上好似有show呢,可惜冇睇到,我哋第二日早机翻澳门,逛完Siam Paragon就去位于廊曼机场咖酒店啦。
psb (148).jpg

10日咖行程结束了,今次咖旅行学到好多野。从订机票到计划行程,然后可以讲得出泰文啦,了解到泰国,认识到一啲朋友,听到人地咖故事。

全部回复116 显示全部楼层
abc0378 发表于 2013-9-10 16:19:24 | 显示全部楼层
[s:59][s:81]

流星子源 发表于 2013-9-10 16:35:41 | 显示全部楼层
好佩服楼主勇气,看来泰语学得唔错

流星子源 发表于 2013-9-10 16:42:47 | 显示全部楼层
我跟团也走马观灯了一次,觉得泰国很好,好想再重走一次

pchy宜 发表于 2013-9-10 18:01:21 | 显示全部楼层
流星子源 发表于 2013-9-10 16:42
我跟团也走马观灯了一次,觉得泰国很好,好想再重走一次

我就系唔想走马花灯甘去游泰国,所以先选择自由行。其实识少少英语都OK咖啦,果边啲好多啲识讲英语,有啲仲识讲中文呢。我都会再去,下次去会去涛岛同苏梅岛。。

pchy宜 发表于 2013-9-10 19:05:31 | 显示全部楼层
流星子源 发表于 2013-9-10 16:35
好佩服楼主勇气,看来泰语学得唔错

学得仲OK吧,旅游可以用,不过一家冇咪点学啦。。

无言语对 发表于 2013-9-10 19:06:17 | 显示全部楼层
不错,多谢分享

外地人在增城 发表于 2013-9-10 19:11:29 | 显示全部楼层
去泰国旅游没去体育场或者拳馆观看泰拳比赛!等于没去过泰国

pchy宜 发表于 2013-9-10 19:18:53 | 显示全部楼层
外地人在增城 发表于 2013-9-10 19:11
去泰国旅游没去体育场或者拳馆观看泰拳比赛!等于没去过泰国

对于泰拳同人妖表演冇咪兴趣呢~~~

外地人在增城 发表于 2013-9-10 19:31:55 | 显示全部楼层
pchy宜 发表于 2013-9-10 19:18
对于泰拳同人妖表演冇咪兴趣呢~~~

那就基本等于没去过哦!

发表回复