猥琐佬之刹那光辉

猥琐佬 发表于 2013-9-2 12:22:41 | 显示全部楼层 |阅读模式
  虽然刹那间的光辉并不代表永恒,但起码也曾经发出过闪耀的光亮[s:126] ,回望过去,如果矛几样野值得回味一下噶话,人生可能就会留下少许遗憾[s:119]
某些人一生中,可能会做过一D疯狂噶事,年少轻狂,猥琐佬我亦吾例外,以下就是其中一件最疯狂噶[s:92] ......
具体时间吾记得,地点人物都隐藏,增城好细,费事爆人地D淤野出来,吾信个D就当猥琐佬我讲古仔吧,亦可以点靠叉关闭[s:119]

系十几年前某日,好象是下午,猥琐佬我开住部烂鬼黄川摩托车(已经比人偷左)经过某地方噶时候,见到朋友间铺里面围住好多人,就好奇停车入去睇下咩树,夹硬迫到入去,见到个朋友(即系间铺噶老板),比一班捞佬迫到系墙角边,已经吓到脸青口唇白,听得几句,大概都明白左系咩事情.好似就系间铺装修,请左十几个捞佬做野,可能由于睇人地吾起,发生口角,犯众憎,连附近摆地摊个D捞佬都得罪晒(个阵D北佬吾系系E+呢个地方摆档的),比成班人围住吾走得,距间铺都有成十个工仔,自己老细比人虾,矛一个敢出声[s:69] .....
都正常噶,打份工,对方成百人,而且群情凶涌,就要郁手了,边个都敢上去劝架[s:118] ......
猥琐佬我一睇就知吾对路,吾帮距噶话,距就大大锅,冇话多,一人打一拳就够了,肯定骨都比人拆埋,帮噶话,自己够吾够料先?要拖马来都拖吾撤.就算拖到马打起上来,出左咩事.自己亦未必甩到身[s:122] .....
老实讲,同距又吾系话熟到兄弟个只......搭埋自己上去?好似叼吾过[s:119] ......
但睇到距个可怜样已经吓到想哭甘款,睇住距死好似又做吾出,自己个阵后生,头脑一发热,死就死啦[s:78] ......
人声嘈杂,于是我大喝一声:“谁他妈的在这里搞事,让开!让开!!”连续用力推系我前面噶人,比我推开个D人目露凶光及住我想打7我,话吾惊就假噶[s:119] ,如果系两三个,根本就吾会放距地系眼内,就算打吾赢要全身而推亦好容易,我叼,成百人[s:117] ......
不过已经洗湿左个头,顶硬上都要噶咯[s:124] ,我望都吾望距地,直接行到被围圈子中间隔开距地,(十几年前噶猥琐佬个样并吾好似E+甘猥琐[s:83] ,个样都几吓人的[s:119] ).轮到我瞪起对牛眼,简直想杀人甘款[s:78] .往周围的人群扫去,嘈杂的人声开始减弱,吾知我系乜料[s:119] ,我就大声用那并不怎么标准噶煲冬瓜喊:“吵什么吵,都想进去端几天是不?他妈的!”[s:82]
顿了一下又讲:“找个人告诉我是怎么回事,想打架可以,我喊两台车来,把你们全部抓回去,天天让你们打个够。”[s:78]
全场即时鸦雀无声,我瞪住头先系前面叫得最大声那几个恶狠狠甘问:“说,这是怎么一回事”刚才还凶神恶煞的几条大汉马上变成温和的小绵羊,当正我系便衣警察同我讲起事件的原由,讲咩吾记得了,猥琐佬我的煲东瓜一般[s:83] ,而且对方乡音严重,大概和之前的估计差不多,我假装听距讲一边霖办法点收科[s:122] .....
霖霖下,有桥[s:119] ,于是就和他们讲:”还好,不是抢劫打架伤人,小问题,这事我找同事来处理,告诉你们,别在我地头找麻烦,我麻烦的话,你们会更麻烦,知道吗!!”
讲完我就行出去,呢个时候行出圈外已经吾使再推人,人群自动让开条路[s:119] ,我叼,够晒威的.我一路行一路自言自语讲:“Y的,有几个臭钱就当别人不是人......”基本是说给广大群众听,安抚他们的情绪,一出圈外走远少少我马上罗起自己部烂鬼二手爱立信手机打110叫派多D人过来,之后又走翻入去,同班野讲我D伙计就快到,警告距地吾好乱来.又假装在了解过程.....等左几耐吾知,当时只系觉得时间过得好慢,估计都系6-8分钟左右挂,一辆警车两台铁马开到,我成机松人[s:119] 走得快好世界.万一比人话我冒警就麻烦咯[s:83] ......
开住台摩托车飞快走人,开开下,觉得背后好凉,原来危机感一解除后,冷汗E+先开始狂冒出来,成个背脊湿晒[s:117] ,头先吾知死,E+先开始知惊[s:117] ,如果头先吾系一下压住左D人群,只要有其中一个郁起手上来,肯定炸锅,其他人肯定跟上住来,比一百几十人围住来打噶滋味,我就吾系几想享受了[s:83] ,到个阵吾死都一身残,真系医翻都晒药费个只[s:124]

事后,我总结这次经历,虽然系靠吓,但都要有几样先决条件:
一:胆量
首先系胆量,成百人可能未必够,但七八十人肯定有,当然,吾算围观越来越多个D群众,除左少部份捞婆外,大部分都系做孤璃出身而且是孔武有力噶捞佬,成群人讲打讲杀,敢一支工行埋去做嫁娘噶人相信吾会好多,当时猥琐佬我都算够胆死[s:92]

二:头脑
要有清晰噶头脑,得蒲沙胆未必有用,得一支弓,我又吾系成龙,矛甘本事可以打低成百人,靠武力行吾通,但解决问题亦系有方法的,个度人数虽然多,和枪打出头鸟的道理一样,只要一下震得住搞屎棍个几个人,纵然人多亦不足为惧[s:82]

三:外形
吾系讲自己几甘靓仔,刚刚相反,反而成个D烂仔头甘[s:83] ,E+就好多产光头的,但系十几年前,那可是很另类的发型,除非系秃顶,否则极少人飞光头,有也是刚出册个D,记得个阵,我搭巴士出广州,我坐系前排,旁边有个空位,车越上越多人,个D人宁愿企到出广州大沙头都吾敢坐我隔离,哥也懒的和他们计较,自己一个人坐两个位,更舒服[s:119] ....离题了....如果成个坏鬼书生甘,系矛咩可能压得住个班野

三山五岳噶人猥琐佬我认识吾少,亦同好多差佬打过交道,知道距地大概处理现场噶手法,这事情几乎完美收官......
如果类似事件再出现,我会吾会再甘样做?答案基本否定,E+仔细老婆嫩,个D又吾系属于自己噶兄弟,揾自己条命仔教非?叼吾过,最重要噶系人老左,系会怕死好多,呢样系真噶,火气都收敛晒,只要吾系踩到上心口,都凡事懒理,最多帮距打110......话时话,距个班工仔全部都食塞米噶,连打个110都吾会[s:85] ......吾知系蠢定系比场面吓懵左

题外话:冒生命危险甘帮人,对方吾知吓傻左定系怕淤,事后只字未提,虽然我帮人吾望有D咩回报.但系多谢都矛句,学老安话斋:桑心......

事件虽然我没什么得益,但赤手空拳,全凭自己一个人的胆量,智慧同气势镇压疯狂的近百人,虽然事件直接参与过程只有那么几分钟,却足以让猥琐佬我回味一生,哥当年也曾经辉煌过.哪怕只有那么一次[s:82] ......

全部回复134 显示全部楼层
没有信号的天线 发表于 2013-9-2 12:23:18 | 显示全部楼层

[s:83] 不要响度得把死口

[s:82] 你欠猥琐群个班妹妹仔的水煮大餐还了最吹

augustus 发表于 2013-9-2 12:32:14 | 显示全部楼层
很好的传闻

婷婷兒 发表于 2013-9-2 12:38:25 | 显示全部楼层
[s:91]好野,好似睇电视甘。

我是2B请鞭挞我 发表于 2013-9-2 12:51:07 | 显示全部楼层
支持猥琐大师拍微电影,增城首部古惑仔系列微电影[s:119]

你个鹌鹑 发表于 2013-9-2 13:01:20 | 显示全部楼层
崖叼,猥琐大师果然名不虚传,在下佩服[s:92]

小小小肥妞 发表于 2013-9-2 13:04:40 | 显示全部楼层
[s:91]威水事

人不疯狂枉少年[s:61]

canon 发表于 2013-9-2 13:06:24 | 显示全部楼层
[s:92]拍一部猥琐佬传奇

雪豹 发表于 2013-9-2 13:20:15 | 显示全部楼层
哈哈,牛逼

猥琐佬 发表于 2013-9-2 14:26:35 | 显示全部楼层
没有信号的天线 发表于 2013-9-2 12:23
不要响度得把死口

[s:92]技胆心应运,猥琐佬我对自己噶自信来源于这5个字,讲得出来肯定会实现的,反正街外钱,需要的是系时间问题[s:119]

发表回复