你们家的财产是不是都是传男不传女的??

0LJL0 发表于 2013-3-23 09:08:12 | 显示全部楼层
阿蟆 发表于 2013-3-11 15:56
可能涉及的资金或者资产比较大,所以觉得心里不舒服,倘若是几千元,你还会这样纠结吗?不会吧。每个人都有 ...

讲得好好,赞成[s:91]

阿蟆 发表于 2013-3-23 19:32:19 | 显示全部楼层
0LJL0 发表于 2013-3-23 09:07
我同你一样系两女一男,同你一样的情况,不过我觉得无所谓啊,你点会有锦既想法?因为细佬好就是自己好,细 ...

我也很认同你噶话

0LJL0 发表于 2013-3-26 11:41:35 | 显示全部楼层
阿蟆 发表于 2013-3-23 19:32
我也很认同你噶话

[s:93]

人匕贝 发表于 2013-3-26 11:55:47 | 显示全部楼层
我就觉得没咩,我屋企情况差不多,父母都问写边个名,我都会话肯定系哥哥啦,一唔系你你地咯,反正我地嫁出去噶,没咩好争,点讲都系自己最亲噶人,你以后出事,巨唔会唔帮你噶。心态最重要。女噶一分都没都可以嫁得出去,而子呢?少D钱都没人嫁。我一D所谓都没,就算写我名我都会净身出噶啦。都系一家人就唔好讲两家话啦。

c223544892 发表于 2013-3-27 09:58:47 | 显示全部楼层
中国传统都有自己的好处,欧洲文化都有存在的意义。最紧要系睇自己个父母系点霖,点样去分析你地姐弟以后的生活。
    例如:
    作为家姐既你,得到佐父母认同的能力(照顾得到自己既能力),距地就放心一半,你再嫁个好锡你既老公,好顾家既男人,你父母就可以放100个心。因为俾几多钱你,你都买5到你终身既幸福。
    如果你细佬,一直都俾你老豆老母一副5放心既样,作为父母既距地,私心系肯定都有既,你有个好老公照顾啦,有个美好家庭啦。而个细佬却依然5懂事,晚晚去蒲,到处惹事,无工作能力,无社会经验,最基本既做人道理都5明,父母唯有百年之后,留下所有野,希望可以等你细佬有钱照顾个孙(亦就系你个侄子)。
    又假如:你命5好,嫁个中意玩(包含太多)既老公,你就觉得父母因为无分到钱你,导致你老公嫌弃你无钱而抛弃你,怀恨就会越来越深,如果系甘既老公,我第一建议系“马上离婚”。
    哩个时候,就要睇你细佬点面对家姐以前对自己既感情啦~作为细佬既距,如果事业有成,又懂事,又顾家,5使自己家姐开口,都会去帮家姐的。因为始终都系一家人,哩个世界上,无任何野可以去代替一家人的感情以及缘分,血缘。(每个人变坏之前,距都系一个好人。)你亦都要相信你细佬,因为距以后要担当起个家庭,距有义务去照顾自己的家人,不当只是父母。你都一样。
    我都可以同你讲下我自己嘎~我屋K5系好有钱,但系生活过得去。我老豆想将距2套房都归我名下,我自己5要,我全部俾佐我细佬,因为,我怕因为甘小既事情,会影响到兄弟之间既感情,我细个时候出过车祸,差D去见啊爷~系病床上,眼开5到,却听到屋K人既喊声,一开眼,父母马上抱住你,博命问有无事,死过翻生之后,我觉得哩个世界上,真系无任何野可以代替你屋K人既感情。钱,无佐可以再稳;人,无佐,你下世都无机会再可以系埋一起。仲有一次,我啊妈撞亲撞晕佐过去,我2兄弟去到医院,个医生只系叫我无吵,我马上追住个医生打,追佐个扑街成栋楼跑,打到个扑街眼镜都踩烂距。
    家人始终系家人,私心系肯定有既,但做儿女的,一定要尊重父母既选择。个个都系心头肉,话5心疼,绝对系假既。做儿女的,要感谢,感恩,爱惜,珍惜,这段家人的缘分。因为,家人系无下一世的。

以上系个人观点,希望楼主谅解,我废话连篇~~
    [s:126]

发表回复