大家小心挂绿广场出面摆摊既骗子啊

矇猪 发表于 2008-10-26 02:06:06 | 显示全部楼层 |阅读模式

[color=#6633CC]寻晚同朋友行挂绿去散步,我睇到一处卖"玉石"摊档,于是好奇上前去睇吓,档主系个捞佬,就话准备收档啦,想要边个就拎去啦,唔使钱咖,仲可以抽奖(分一至六等奖,而且仲有现金奖),因为系属于公司宣传,但系按里面开奖为准.我一睇系假野就无晒兴趣,但我朋友仲兴致勃勃.
  开始得我同朋友两个人企系个度睇,然后一个捞妹又行埋来睇,问佐一下就随手选佐只"生肖",个档主一撕开个"生肖"包装就话免费送既,有兴趣可以再试吓手势(运气)如何,系个捞妹再挑选既时候身边又行佐两个又系外省既捞佬埋来,企佐唔够一分钟,随手拎起一块"玉",档主撕开包装就顺手递佐张一百蚊俾个捞佬,话距中佐现金奖,一定要俾,系公司规定,个捞佬仲讲佐句:"是不是假钞呀?"档主就话俾零钱距,捞佬收好钱继续挑选"玉石".我朋友见到如此情况亦心动,仲叫企系隔离书摊睇书既我一齐选返件.虽然本人都好中意玉石,但系个D分明就系塑胶,我一睇就唔中意,况且我身上已经够多玉石啦,唔中意既野送我都无用,就话你中意就要咯.
  就甘样,我朋友落入距地设既陷阱:一撕包装,中佐"一对玉镯",话一定要钱买既"奖",而且一百大元一只,呵呵,我一听就笑,原来系昆人咖~  说时迟那时快,我身边突然多佐件肥姨(捞婆)弹佐出来,发出惊人既语音:
  "你挑中了就是要给钱的,不能不给的......"
  我问:"凭什么?"
  "因为公司规定挑好了撕烂了包装就得要啊......"
  我就问我朋友使唔使报警,话音未落,件肥肉就行埋我朋友身边,我朋友话无带钱出来.
  "那你有多少钱在身呀?"肥肉既语气明显缓和
  "10蚊"
  可能距地嫌少,就继续"轰炸"我朋友,我就叫我朋友将10蚊俾佐距算喇,当破财又好当施舍又好当买个教训都好,费事同距地纠缠.
  唉,分明昆人既摊档甘都俾距摆档既?广场究竟仲要唔要信誉,要唔要声誉咖?
  当然,哩个故事亦都系提醒更多纯良之人便宜莫贪啊!

全部回复30 显示全部楼层
理由 发表于 2008-10-26 02:17:46 | 显示全部楼层
分明系个诈骗团伙!个D讲普通话既都系距D人!!

我的娇傲 发表于 2008-10-26 08:48:23 | 显示全部楼层
点解唔报警啊?俾人昆完又屈。。去报警搞大件事距

增城客家仔 发表于 2008-10-26 10:25:48 | 显示全部楼层
俺叼!增城系文明城市来噶!有得甘噶事! [s:69]

夏日 发表于 2008-10-26 12:45:26 | 显示全部楼层
我都赞成楼主应该报警

薯仔 发表于 2008-10-26 13:24:46 | 显示全部楼层
[s:69] 甘都得?

-夏 发表于 2008-10-26 13:31:41 | 显示全部楼层
[s:85] 下距..

甜密密 发表于 2008-10-26 14:57:00 | 显示全部楼层
[s:78] 支持报警。。。唔系又唔知几时无辜既人上当。。

个D捞佬都系来客串架。。甘点得架。。

smileface 发表于 2008-10-26 15:09:10 | 显示全部楼层
报警报警!! [s:107]

yuppie 发表于 2008-10-26 17:48:47 | 显示全部楼层
那你以后就不要再贪这种小便宜了

发表回复