救猫行动

航宇_ 发表于 2012-2-18 13:58:33 | 显示全部楼层
回复 qq229734262 的帖子

明天早上9点左右,可以么?

larun 发表于 2012-2-18 14:15:47 | 显示全部楼层
带三条长竹并排一起放去牠旁边牠就会爬上来,滴猫好醒目的

184979422 发表于 2012-2-18 14:46:31 | 显示全部楼层
放LZ落去,只猫有个伴,应该唔会寂寞

evannnn 发表于 2012-2-18 15:02:56 | 显示全部楼层
有心是好,只是我觉得,救上来无人养,放生距,又系等距自生自灭.虽然距系果个位置系几凄凉,但谂深一层,其实猫都会爬墙的,距要走噶始终都会走,而且以往都有过退潮噶时候,(2011年一整年都有好多次退潮时候)就睇下距有无甘噶心走,或者距都中意果个地方呢,有野吃,有水饮.如果救左距上来,距又周围甘稳野吃,一阵走去人屋企偷野吃比人发现,绝对被打死的,而且依家有D人又会吃猫的,捉距去打煲,又系死路一条.今日我过桥果阵都特登望左一下,距好舒服甘系度训觉.而且,猫是认地方的,就算你救距上来,距中意呢个地方,一样会走番去.即使果度系地狱.我系一个养猫之人,我见到距甘样我都觉得好凄凉,但,都系果句,救上来无人养,等距做流浪猫,更凄凉.系呢度,起码有人知道距噶存在,偶然会睇下距,放距周围走,死左都无人知道.如果某天你见到距死在街头,你会不会后悔救了距上来.或者距系呢度仲可以生存得更久一些.生死有命,有善心是对,但也要看看现实社会的残酷.

个人认为啊,救得距上来,最起码要稳到个人肯养距,不能令距露宿街头.
其实我有谂过,系墙边度用木板整个小屋比距,好似D雀窝甘,不过,呢个难度更高.
所以,我希望有人会收留距咯...如果不是我屋企已经养左一只猫,我谂我会收留距的.不过我妈子不同意我养甘多只.
[s:107]最大最大的希望是有人收留距....
以上是个人意见,如有得罪,请见谅啊!

larun 发表于 2012-2-18 15:21:17 | 显示全部楼层
我家有两只

恋上单身 发表于 2012-2-18 15:29:53 | 显示全部楼层
回复 航宇_ 的帖子

看其他网友什么时候有空,我这个下午也有空

恋上单身 发表于 2012-2-18 15:41:14 | 显示全部楼层
回复 qq229734262 的帖子

就今天下午17:00,O不OK?

恋上单身 发表于 2012-2-18 15:41:34 | 显示全部楼层
回复 航宇_ 的帖子

就今天下午17:00,O不OK?

恋上单身 发表于 2012-2-18 15:50:01 | 显示全部楼层
睇完evannnn 架留言,觉得几对下,大家要不要详细商量下先?开始时,我都有想过:系米只猫自己落去架呢?

恋上单身 发表于 2012-2-18 15:50:29 | 显示全部楼层
回复 航宇_ 的帖子

睇完evannnn 架留言,觉得几对下,大家要不要详细商量下先?开始时,我都有想过:系米只猫自己落去架呢?

发表回复