是否骗局~~

vivien366 发表于 2011-3-8 13:18:06 | 显示全部楼层 |阅读模式

前两日去百城汇翠湾体楼,一开始去问时就话无甘快开盘,跟住倾左一阵,个个售楼员就话距是中营地产噶,距地是代售噶,跟住距就拉我地去一边讲,话距可以内部认购,就算开盘,但是买噶都是13楼到17楼,价格会去到6500以上,跟住我地就问距内部点认购噶,距就话要比2W做费用,我地开始犹豫了,距就话宜家好多低楼层噶都卖晒咯,剩低8楼以上噶,我地问距8楼要几多钱啊?距就话5600一方,但是唔知卖左没,距话好抢手,半个钟唔使就会被人买左噶咯。我地话考虑下,距就讲要尽快,距重同我地透露话钱唔是在个度交噶,要去发展商个度交噶,跟住我老豆就觉得信唔过,我老豆话富鹏个边有个地盘卖左两三次就是甘咯,一间屋有2,3个业主,打官司都甘多年都搞唔掂!但是我觉得依个地盘政府都有份噶,应该唔会挂?但是我唔明点解要比中营地产代售呢?甘是唔是双重利益呢?定是有一个骗局?

全部回复36 显示全部楼层
一针见血 发表于 2011-3-8 13:44:17 | 显示全部楼层
       开发商把房子交给地产中介代售,即是厂家与批发商的关系,反正开发商已经有了出厂价,而且收左一笔定金,市场价格就由中介定,风险越高,挣钱越多,增城的楼价就系甘样炒上去的,例如汇翠湾、时代倾城,中介一平方挣1000元以上,可怜小市民就甘样买贵楼。

文明增城 发表于 2011-3-8 13:46:50 | 显示全部楼层
关注

abc0378 发表于 2011-3-8 14:09:15 | 显示全部楼层
好房子啊,就像天空的浮云,看得到,却连摸也摸不到,杯具中——

生活主宰一切 发表于 2011-3-8 14:24:21 | 显示全部楼层
[s:76]买地皮自己起```不过城市中心周围就肯定呒``所以都系偏远既地方`嘿嘿嘿```

土不田力人 发表于 2011-3-8 14:27:34 | 显示全部楼层
[s:85]

无痛失恋 发表于 2011-3-8 14:29:21 | 显示全部楼层
五应该冒险咯

godspell 发表于 2011-3-8 15:15:46 | 显示全部楼层
[s:62]

sos2836 发表于 2011-3-8 15:44:23 | 显示全部楼层
唔是骗局,只是售楼人员利用职务便利赚钱而己....2皮野.包要得到你想要的楼层和座向...唔喺就要自己排队了..

abc0378 发表于 2011-3-8 15:52:30 | 显示全部楼层
真是八仙过海,各显神通.

发表回复