pchy宜 发表于 2013-9-10 15:52:31

泰国自由行

一直想写游记,奈何自己文采唔好,但觉得都是写写,记录一下。。。

2012年11月去的旅行,其实已经过了很久了,但系还是觉得记忆犹新。。一直想去泰国,原本计划好说4个人自由行去的。。日子一直就唔岩,结果4人变成2人,然后我哋2个就系自由行同跟团之中犹豫,结果都是选择咗自由行。。计划好11月去,跟住就不断甘系去网上睇人地咖游记,订好要去咖地方,然后去等亚航咖促销机票。

7月尾的时候终于订好了机票,澳门-清迈,清迈-普吉,普吉-曼谷,曼谷-澳门,4飞加行李票一共1956元。选择澳门来回,系因为澳门比广州飞平。自学左两年噶泰文终于可以派上用场啦。。

11月29号,连续落左好多日雨,结果今日居然冇雨,仲有少少太阳。同朋友约定系汽车站等,坐车去到珠海拱北口岸。。系珠海诳左一阵之后,就过关到澳门,坐威尼斯人咖免费车去到机场。第一次坐飞机心情真系超紧张噶,幻想着各种情况。但系当飞机飞到上空嗰阵,感概真系好靓,然后发现地球真系圆咖,好傻呀。。

飞左两个半钟左右,泰国当地时间晚上7点半到达清迈,机场有免费咖SIM卡派,到7仔充钱就可以用啦。机场到清迈古城区搭taxi一般系120B。千其唔好系机场入面买taxi票,那个贵,我问咗下去清迈古城区噶要250B,坑爹的,我和朋友果断唔搭。出左机场有双条车搭,才30B一个人。同我地一车咖仲有8个从成都来清迈玩咖。10几20分钟之后到达系微博上预定噶民宿,设施一般般,但胜在够平(加上老板系华人),住4晚每人先120RMB。同老板要左份地图之后,我哋就出去稳食咖,由于果日都算系水灯节(虽然五系正日),天空度有好多孔明灯,系塔佩门度有活动搞,可惜我哋人生地不熟,加上系夜晚就冇去。

第二日行程—闲逛
带上地图逛古城区。古城区有好多大大小小噶寺庙,餐店,咖啡店同做马杀鸡咖店。感觉清迈好适合养老,好小清新,好悠
闲自在,文艺青年咖最爱。晚餐去左网上推介咖千人火锅自助餐,199B一个人,地方好大,可以容纳一千人,好多泰国本地人去,有乐队唱歌,蛮不错的。

第三日行程—骑大象一日游
系民宿度报左个骑大象、竹筏、漂流、看瀑布同埋一个民族村咖一日游:850B。包来回包食中午饭。

第四日行程—清迈大学、蒲屏皇宫、双龙寺
如果自由行的,一定要系网上看下攻略,减少被骗的机会。系清迈大学搭乘穿梭大学咖免费车咖时候,问咗个学生系边度搭双条专车上素贴山。结果落车咖时候司机问我哋系唔系要去,然后带我们去系大学里面咖双条车司机嗰度,叫我哋同佢倾价钱。双条车司机开价500B两人来回,系双龙寺逗留2个钟。我系攻略度睇过系40B每人来回咖。于是我们就冇搭,行出大学门口问人,就系出大学门口咖左手边就有专车咖啦。去蒲屏皇宫+双龙寺一共80B一个人来回。

蒲屏皇宫

双龙寺

周日夜市
清迈咖周日步行街系颇受本地人同游客青睐咖地方之一,堪称最受欢迎咖夜市。从下午三点到晚上十一点,届时整条街上都挤满贩卖各式商品咖摊位,从山区少数民族噶特色手艺品、各式各样的古董、银制首饰到竹编制品、青瓷、手绘纸伞等包罗万象。即使唔买,都可以试下各种小吃。

开价120B,杀价杀到80B咖花碱,个人觉得应该仲有杀价咖余地。

网络上经常会提到噶,周日夜市咖盲人乐队,唱得真系好好听~~

第五日—租咗两台单车继续游古城
系古城区有好多租单车同摩托车咖服务。租单车只要交1000B押金或者压护照,以50B一日咖价钱就可以租到一台单车。摩托车咖押金唔清楚,租金好似系200B一日。个人不建议租摩托车,毕竟泰国系左钛,唔习惯噶会好容易出意外。

契迪龙寺

应该系女子监狱。好多游客专门过来呢家女子监狱做马杀鸡。听讲呢度咖按摩师都是即将刑满释放或者罪行较轻咖姑娘,监狱会安排他们学习马杀鸡,便于佢们出狱后有一技之长,保证生活。马杀鸡咖收入,监狱会帮佢们保管,出狱后俾翻佢哋,超人性化咖。

古城区周边

芒果糯米饭,喂猫分量咖面,碗够大,配料都OK,就是面超级少

晚上逛咗下系机场附近咖Airport plaza,就搭飞机去普吉。

สวัสดี版麦当劳叔叔

晚上11点几咖机到达普吉,系淘宝度预定咗接机,120RMB一台车,开咗差唔多一个钟,来到咗位于巴东区咖酒店。想赞赞酒店老板,超好人。我哋去到酒店差唔多1点钟,出示咗证件比老板,老板叫我哋先休息,第二日再俾钱。

普吉真系超级超级热同晒呀,行出去唔够两个钟就晒黑好多啦。原本想去Jungceylon的,结果我睇错地图,行咗成日长都未稳到,原来好近咖,点知系我行错咗方向。

系淘宝报咗攀牙湾咖日落半日游,亦都系包来回包一餐噶。中午12点左右司机来到酒店门口等,兜埋其他团友就一齐出发去搭船到攀牙湾。认识咗一个自己一个人来普吉旅游兼考OW潜水证咖北京妹子。感谢挣我们条橡皮艇咖船夫,佢超搞笑,而且很好人,我只鞋跌咗落水,佢帮我稳咗好耐,我叫佢唔好稳啦,佢都坚持稳 ,最后终于都稳到。

晚上要罗去放咖水灯

一路食住海鲜一路睇日落超赞,可惜相机冇电,用手机影咖

普吉咖第二日—皇帝岛一日游
又系系淘宝上报咖,都系包酒店来回包食一餐。早上8点几左右,司机来接,然后集齐人开咗两个钟去到码头,搭咗成半个几仲船去到皇帝岛。坐船头超刺激好玩。皇帝岛好靓,水好清~~亦都认识咗计划同朋友一齐来点知朋友临时要出差西班牙,结果自己一个人系普吉玩噶上海妹子,仲有两队来普吉度蜜月咖夫妇。。

游完水之后就集合坐船去浮潜

系banraya食完午饭之后去酒店咖无边泳池游完水之后就结束咗今日咖行程啦~~~

晚上去Jungceylon,顺便系去咖途中订咗第二日咖minibus去机场,160B一个人。

西瓜雕花,好靓

俾国内平一半咖DQ雪糕

wuli Nadech

因为下午要坐飞机去曼谷,所以呢日就冇米行程,去咗巴东海滩,我以为巴东海滩唔会好靓,去到,真心比我哋果啲靓好多。

飞咗一个钟左右来到曼谷咖廊曼机场,可惜亚航一家唔停素万那普机场啦,廊曼机场好细。出咗机场排队去买Taxi票。大约350B左右去到位于靠近考山路咖酒店。考山路—背包客咖天堂,平价咖住宿,周边旅游景点多。因为觉得会比较吵同乱,所以我哋冇得选择住考山路。住系附近,好近,行5-10分钟就到考山路。不过对于我来讲唔够周日夜市多野卖。

系考山路一间旅社报咗第二日噶安帕瓦水上市场半日有,650泰铢。。同程的有人才报了550B(同一家),亏我仲同佢讲到口水都干都唔肯平,同程果个话同识讲中文果个讲价会平啲,真系晒咗我啲口水呀。
第二日早上行去大皇宫,酒店离大皇宫唔系好远,酒店工作人员话搭53号车可以到。我哋系度等车咖途中,问咗一间餐馆咖老板娘,行去大皇宫远唔远。老板娘好热情,有生意都唔做住,同我哋指路。行咗20分钟左右去到大皇宫,冇买门票入去,门票好似系400B,包玉佛寺、大皇宫、阿南达宫,柚木王宫。听讲一家要500B。只系系外围行咗一圈,看过一篇游记话,唔去可惜去咗后悔,人头踊踊。

中午左右去考山路集合出发去美功铁路市场同安帕瓦水上市场。美功铁路市场,一个系火车轨两边咖市场,每当火车要来果阵,每个档都马上收起棚架,等火车过左之后又再开档。。可惜咖系,火车冇来,卖鱿鱼干咖老板同我哋讲话可能火车晚点啦。难为嗰个外国人仲准备好架餐来影,结果冇来,好失望呢。。

安帕瓦水上市场,晚上睇萤火虫先系重头戏。可是卡片机影唔到效果。啲萤火虫好似LED灯甘布满系树度,船上有人讲话系唔系LED灯来咖,于是船夫就捉咗只比我地睇,真系好靓呀。。。餐厅咖老板系都唱歌,好好听~~~

第二日搭53号车去到唐人街,买咗啲手信。然后就坐Taxi去咗Terminal 21商场(搭taxi的士费250B,后来听人家讲系考山路打表去市区先80-100B)。Terminal 21商场一个好有特色咖主题商场,每一层楼都系唔同国家咖主要城市咖风格。。呢间商场咖厕所成了我们必去观光咖地方~~嘻嘻~~

出Terminal 21门口有BRT搭去暹罗广场,坐到sima站落。冇得行center world、Big C等商场(四面佛好似系系center world门口度)。只系逛咗下Siam Paragon。因为都五知曼谷咖水族馆就系系Siam Paragon。所以冇去到。

晚上好似有show呢,可惜冇睇到,我哋第二日早机翻澳门,逛完Siam Paragon就去位于廊曼机场咖酒店啦。

10日咖行程结束了,今次咖旅行学到好多野。从订机票到计划行程,然后可以讲得出泰文啦,了解到泰国,认识到一啲朋友,听到人地咖故事。

abc0378 发表于 2013-9-10 16:19:24

流星子源 发表于 2013-9-10 16:35:41

好佩服楼主勇气,看来泰语学得唔错

流星子源 发表于 2013-9-10 16:42:47

我跟团也走马观灯了一次,觉得泰国很好,好想再重走一次

pchy宜 发表于 2013-9-10 18:01:21

流星子源 发表于 2013-9-10 16:42 static/image/common/back.gif
我跟团也走马观灯了一次,觉得泰国很好,好想再重走一次

我就系唔想走马花灯甘去游泰国,所以先选择自由行。其实识少少英语都OK咖啦,果边啲好多啲识讲英语,有啲仲识讲中文呢。我都会再去,下次去会去涛岛同苏梅岛。。

pchy宜 发表于 2013-9-10 19:05:31

流星子源 发表于 2013-9-10 16:35 static/image/common/back.gif
好佩服楼主勇气,看来泰语学得唔错

学得仲OK吧,旅游可以用,不过一家冇咪点学啦。。

无言语对 发表于 2013-9-10 19:06:17

不错,多谢分享

外地人在增城 发表于 2013-9-10 19:11:29

去泰国旅游没去体育场或者拳馆观看泰拳比赛!等于没去过泰国

pchy宜 发表于 2013-9-10 19:18:53

外地人在增城 发表于 2013-9-10 19:11 static/image/common/back.gif
去泰国旅游没去体育场或者拳馆观看泰拳比赛!等于没去过泰国

对于泰拳同人妖表演冇咪兴趣呢~~~

外地人在增城 发表于 2013-9-10 19:31:55

pchy宜 发表于 2013-9-10 19:18 static/image/common/back.gif
对于泰拳同人妖表演冇咪兴趣呢~~~

那就基本等于没去过哦!
页: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 泰国自由行