点解受伤的又系你!增城人工沙滩!

刘小生 发表于 2018-9-11 15:17:58 | 显示全部楼层 |阅读模式
近日好高兴甘带我D广州同学去增城人工沙滩料。

去之前hard sell(“推销”)介绍我地人工沙滩好靓,踩单车好舒服。

点知去到之后...

差唔多到噶时候,个条路比滴卖玉米、饮料、豆腐花噶小贩占满,搞到开车只可以“龟速”挪动。

真系怕一个唔小心,开车撞到人。

旁边D车又乱停乱放,路边又无划停车区域,都唔知可唔可以停。(其实人工沙滩边成条河堤公路都系禁停的,之前都立有禁停牌,不过D人当睇唔到,反正阿sir又唔会去“抄牌”!)

隔离滴草地仲有一大群牛,吓到我,偶尔仲会遇到头牛企系路中间唔肯走。

又唔敢按喇叭,嘀距!惊吓到距,发牛癫撞埋来!

最恶顶既系D牛系条路中筽屎尿!

旁边既保安亭又唔见有保安系度。

我见到有好多小朋友落水玩,有滴仲行到深水区,我睇到,都怕距浸亲。

人工沙滩究竟是谁的地方?谁来管?保安人员?哪里去了?

睇D小朋友玩,玩得甘开心,我都大赤脚去玩下水。

点知就系泡左一阵间,只脚翻到屋企洗几次都觉得好痒,个D水质系米唔掂?有无人同我一样?

唔单单系路边,系沙滩下面更加多小贩乱摆卖,各自“占地为王”,桌子,凳子喜欢怎么放就怎么放。

垃圾、污水,随意倒,随意丢!

完善的洗手间距离比较远,附近有个临时洗手间,很脏!

所以很多小孩,甚至大人,随便找个树下,直接大小便...

这就是我们美丽的人工沙滩??

我俾D同学笑到面黄...

后来我同滴同学只好离开人工沙滩,踩单车去远滴噶地方了。

卫生不到位、管理不到位、秩序不到位。

难道真的如其他人所言,增城依然是大乡里???

全部回复14 显示全部楼层
你个鹌鹑 发表于 2018-9-11 17:00:54 | 显示全部楼层
你去广州对比吧,其实广州也好不到哪里去

田园牧歌张宏金 发表于 2018-9-11 17:38:10 来自手机 | 显示全部楼层
哈哈哈,领导重视了

有鸭梨的星星 发表于 2018-9-11 23:16:52 | 显示全部楼层
带D广州同学来,又不用特意sell的,大家踩踩单车,吹吹水感受下周边一些自然风光咪几好,[s:83]

bb8801163 发表于 2018-9-12 07:59:13 | 显示全部楼层
N年前就系  [s:62]甘样

涛涛两岸潮20 发表于 2018-9-12 09:17:02 | 显示全部楼层
脏乱差哪里都会有,整治不到位。

Newman 发表于 2018-9-12 09:54:59 | 显示全部楼层
没人管

黄炆港 发表于 2018-9-12 11:12:14 | 显示全部楼层
[s:69]

934605712 发表于 2018-9-12 11:59:13 | 显示全部楼层
[s:81]

吖俊32 发表于 2018-9-12 13:17:55 | 显示全部楼层
傻西,都费事diao你,同学来到带人去人工沙滩料?自己又孤寒,唔出得带人去高级地方,仲系度嫌三嫌四!

发表回复