增城靓女坐顺风车!遇变态滴滴司机!

晨光 发表于 2018-5-15 01:31:21 | 显示全部楼层 |阅读模式
增城家园网友@一米月光

近日大家都应该对空姐乘坐顺风车被杀一事。

这事想起都有D心惊惊!

我上两个星期才遇到一个变态顺风车司机!

因为系新塘上班,家住荔城。

今年开始公司调整运营,经常要加班。

之前比较准时上落班,所以一般落班我都系乘坐101公交车翻荔城。

最近经常加班到夜晚10点几,有时甚至11点几先落班。

赶唔到公交车,因为我未考到驾照,家里有车都不会开。

于是就想到滴滴顺风车,用过几次感觉都可以。

就系最近叫到一辆本田思域小车,一个30几岁左右男的,听口音似系石滩、三江一带的人。

第一次坐他的顺风车,感觉他好健谈,什么都讲甘,第一次见,好似当左我系距好朋友甘,乜都同我讲。

甚至同我讲,距30几岁都未结婚,同之前女友拍拖几年,最后嫌距无钱,然后跟左暴发户闪婚,对距无情无义,距又对距女友点点,有几好,底裤都帮距洗埋甘。

其实当时我有D尴尬,距讲既好多嘢,我都唔知点回答距,因为同距又唔熟,但系见距甘热情,只好随便应答下距。

最后问我,系米经常差唔多呢个钟点系新塘翻荔城,我话呢段时间都可能系。

然后距又话,距系间厂上班,都系经常呢个钟点落班,甘岩,不如加个微信,唔使通过滴滴平台约车甘麻烦。

大家都差唔多时间,拼我顺风车,大家都方便。

睇距甘样,我地就互加了微信。

到荔城晚上12点左右,我下车时还叮嘱我,小心!

搞到我都唔知点....真系未遇到过甘既顺风车司机。。

究竟话距好人,还是点形容呢?总之当时感觉就怪怪的!

好了,到第二晚坐他车回荔城,没有通过滴滴平台,我们是微信约好时间的。

他又说他的经历,说当初对距女朋友几好,为距付出几多,点点...

还问我有没有男朋友,我一时心直口快,回答无。

又问我中意咩类型既男人,系米女人都中意钱等等...

终于到荔城,我在岗前路电信大楼下车,又问我系米住边栋楼..

又问我明天早上要唔要送我去上班,我话唔使,我行过人人乐坐公交车上班很近。

可能我人没什么心机,所以只是觉得他有点热情过度。

下了车我就用微信发红包给车费他。

但是到了第二日,距都无收红包。

我微信问距做咩唔收,距话,个几十蚊算啦,当做个朋友。

我好唔好意思甘,叫距收下,但是距都系未收。

就甘样,到第三晚,因为公司有D特殊事情,比较晚。

系新塘差唔多12点先翻,距11点半就系公司楼下等我了。

上车个阵,我都好唔好意思甘同距讲,真系唔好意思,要你等甘耐。

距笑住甘同我讲,无咩,等靓女系应该噶。

我顿时无语......

呢次上左车,我以为距又会好似之前甘,讲个不停,我都有心理准备了。

但系好反常,上车之后,距今晚竟然无乜点讲嘢!

就系车速开得比平时慢,仲开入辅道,大家都知道荔新公路辅道黑么么的。

车开到差唔多到仙村,距突然同我讲“你可以做我女朋友麽”?

我一听,真系被吓到了!以为他开玩笑。

我笑住话,你唔好同我开玩笑啦...

距突然停左部车系路边,望住我,好严肃甘同我讲!

我唔米讲笑噶,我系认真噶。

哇~~个一刻,我真系好想跳车走人!

我话,我地先刚刚认识,又无感觉,做普通朋友ok,做男女朋友唔米甘适合。

距听到我甘讲,即刻解左个安全带伸过头来吻我!吓到我三魂唔见七魄!

我把他推开,大声甘同距讲,你唔好乱来!我拍了你的车牌发给了我的家人,上车前打过电话给我屋企人,同距地讲左我大概几点回翻到,而且我一直开住微信实时位置共享。如果我有乜特殊情况,距地会第一时间报警!你敢对我做出咩事,插翅你都走唔甩!到时你要坐牢!甘年轻,前途无晒,仲愧对你父母对你多年养育之恩!何必呢?!

距变态到笑住甘同我讲,我系真心想同你做朋友噶,头先都系开玩笑玩下,对唔住。

我话我唔想同你D甘既人做朋友,我立即解开安全带下了车。

然后他开车走了,我也只能打电话给我家人来搭我翻。

系度提醒各位女生们,一人女人夜晚坐车一定要注意小心啊!

还有这位顺风车大哥多谢你的热情相送,但系你甘既行为唔注意,迟早出事毁你一生!

全部回复25 显示全部楼层
o℃ε努か 发表于 2018-5-15 02:36:27 | 显示全部楼层
车牌几多哇。见到距车吐口水

o℃ε努か 发表于 2018-5-15 02:36:58 | 显示全部楼层
车牌几多?见到距车吐口水。

温剑聪 发表于 2018-5-15 09:41:35 | 显示全部楼层
[s:122]

黄炆港 发表于 2018-5-15 11:09:26 | 显示全部楼层
世界那么大,什么人都有

bb8801163 发表于 2018-5-15 11:24:34 | 显示全部楼层
好在有惊无险[s:82]

以后做乜事都要留个心眼~

-超级无敌大牛 发表于 2018-5-15 13:05:30 | 显示全部楼层
我终于知道为什么我做那么久顺风车都认识不到一个乘客了

-超级无敌大牛 发表于 2018-5-15 13:06:35 | 显示全部楼层
那么晚,我都不接单的,不知道接到的客人是怎样的[s:68]

士力架 发表于 2018-5-15 16:11:29 来自手机 | 显示全部楼层
新塘边度?我采新塘客运站附近这里上班,可以顺风车[s:126]

bb336699 发表于 2018-5-15 16:16:52 | 显示全部楼层
我之前都遇到过,好在我从不坐前排,上车后一直同家人同电话直到落车为止。。。

发表回复