微商还有多少个有良心的

雅典闲 发表于 2017-1-14 15:10:47 来自手机 | 显示全部楼层 |阅读模式
  本人女,比较少行街的,朋友圈越来越多微商,好多时候我只要有需要,都会帮距地买野,多数朋友圈葛微商都系识葛,就算唔熟,我地之间都有有好多葛相同好友。
   近一年来,帮同一个女的买药材,主要系新鲜石斛,同花旗参。睇距发上朋友圈葛质量都好靓葛,自己又懒得出去买,帮其他人买又要等人发快递过来,帮距买,距住我附近,距可以送过来。一直都帮距买紧葛,多数时候D石斛都可以葛,当然啦,就无距发上朋友圈葛甘靓。有一次,比到我葛,十分短,普遍唔够15厘米,我就问距咯,距话最近葛货系甘,我又霖紧自己煲汤葛,无所谓。然后都帮距买几次,每次都买得几斤,有时候自己要,有时送D比人甘。
    大概十日前,又帮距买4斤。平时就用橡筋扎好比我葛,呢次距话我系熟客,用礼品袋打包比我。我话无米所谓,我都系拿比人葛,质量靓就得咯。下午四点几我过去距度拿佐,出于信任,自己睇都没睇,就直接拿去比朋友。剩翻一袋自己葛,夜晚翻到屋企,打算放翻冰箱,我先拆开个袋来睇。我顶,我觉得自己接受唔到咯。个礼品袋,前面系透明葛,所以前面个几条都几长下,后面个D就简直唔睇得。全部都手指甘长,十厘米都无。甘我米发微信问距咩回事咯,更加比距葛回答激到无声出。开始就话,用礼品袋打包全部都系甘葛啦,行规,都系前面长,后面短葛啦。然后又话,反正你煲汤个阵都系要剪断先放去煲,有米所谓咯。跟住又话买比我葛货无钱赚,一分钱都无得赚。听到甘,我好激气咯,我米指责距,D石斛甘短,你应该同我讲清楚,我拿比人地葛,卖相甘样,人地会觉得我贪便,比D差葛货距。距依然系个句你朋友煲汤都系要剪断葛啦,无米区别葛。又话年底而家无货,比得到你都算好咯。仲话我买之前唔讲清楚要长葛定要短葛。总之系距口中,就系我葛错。我提出反驳,我帮买佐甘久,从来没讲过价,而家你比D甘葛货来,仲系怪我要求高?
    最后,距竟然叫我去朋友度拿翻个D石斛来,距退翻钱比我!!我真系无语咯。最最最激气葛系,距仲要发张图比我睇,话距帮距朋友留佐20斤,因为距朋友指定要长葛,所以距比晒D长葛距朋友,如果我系甘唔满意葛,就拿翻去,距换几斤长葛比我。我觉得距当我傻葛咯,一年落来,多唔敢讲,帮距买三四十斤石斛就好正常,本来过年都打算帮距买多十斤葛,而家,帮其他人买咯。本来就唔想发帖葛,今日突然发现我自己比删除了,所以特意发个帖出来,提醒下大家帮微商买野,一定要问清楚,讲清楚,尤其系唔熟悉的人。
   有D明显就系断佐葛,多数都系好短葛。下面上图,大家自己睇。对话框个扎,就系距留比距朋友的。

全部回复46 显示全部楼层
没有信号的天线 发表于 2017-1-14 15:26:04 | 显示全部楼层
[s:122]

dd832 发表于 2017-1-14 15:54:31 来自手机 | 显示全部楼层
吃甘多石斛啊!

年味 发表于 2017-1-14 16:05:21 | 显示全部楼层
现在微商就是坑

小肥肥 发表于 2017-1-14 16:20:25 | 显示全部楼层
发觉屏蔽左微商,朋友圈好静局[s:82]

壹頭露水 发表于 2017-1-14 18:49:48 | 显示全部楼层

天线解释下那是什么何物?

没有信号的天线 发表于 2017-1-14 19:15:07 | 显示全部楼层
壹頭露水 发表于 2017-1-14 18:49

不知道,所以才有发个表情。

没有信号的天线 发表于 2017-1-14 19:15:22 | 显示全部楼层
壹頭露水 发表于 2017-1-14 18:49

不知道,所以才有发个表情。

Human 发表于 2017-1-14 20:16:47 | 显示全部楼层
[s:122]

bb8801163 发表于 2017-1-14 22:22:51 | 显示全部楼层
[s:97]

路过的。表示一分已到手。

发表回复